Legenda lui Zalmoxis în Benzi Desenate


Banda Desenată românească a cunoscut  în ultimii ani o adevarată renaştere. Albume bazate pe scrierile clasicilor români, poveşti fantastice, reviste, cadre de bandă desenată în ziare, sau în expoziţii mixte, cu toate îmbogăţesc oferta BD-urilor în librării şi la standurile de  ziare.
Într-un interviu acordat postului Radio România Cultural, autorul de benzi desenate Mihai Ionuţ Grăjdeanu a povestit cum a luat naştere una din cele două poveşti din revista de benzi desenate "Legendele Dacilor".
 AUDIO:www.radioromaniacultural.ro





“Ideea adaptării legendei lui Zalmoxis la banda desenată a pornit în 2013 când am publicat cartea cu poveşti ilustrate ‘Legendele Dacilor-Personaje’.  Pe copertă l-am desenat pe Zalmoxis. Copiii au avut reacţii interesante: ‘...uite-l pe Moise!... uite-l pe Gandalf!’, sau ‘...uite-l pe Zeus!’.  Ştiau ce reprezintă, dar nu reuşeau să-l plaseze ca timp şi spaţiu. Atunci mi-am dat seama că este nevoie de o adaptare a vieţii lui Zalmoxis şi explicarea a ceea ce a reprezentat el pentru traco-geto-daci. M-am hotărât să dau naştere poveştii lui în pagini de bandă desenată, un limbaj mult mai accesibil copiiilor.

Istoria interpretării lui Zalmoxis apare pentru prima dată în cartea lui Herodot, a urmat  Strabon şi alţi istorici care au preluat ceea ce au înţeleş grecii din Pont (Marea Neagră) despre Zalmoxis. Istoricii români au publicat nenumărate cărţi despre Zalmoxis precum: ’Getica’ de V. Pârvan, ‘Noi Tracii’ de C. Drăgan, ‘Spiritualitatea Geto-Dacilor’ de I.H.Crişan, sau ‘Religia Dacilor’ de Dan Oltean. Este important faptul că legenda lui Zalmoxis a rezistat trecerii timpului până în vremurile noastre şi încă ne fascinează. Cred cu toată convingera că a devenit nemuritoare!
În calitate de autor BD, acest subiect reprezintă o provocare, pentru că avem două aspecte importante care trebuie respectate: desenul şi povestea.
În acest caz, desenul trebuie să respecte cât mai mult istoria, aşa cum ne-a fost lăsată moştenire, cum spun izvoarele istorice, aşa cum stau dovadă descoperirile istorice. Trebuie să se ţină cont de portul oamenilor din perioada respectivă, arhitectura şi alte detalii ale momentului povestit. 

După realizarea primului episod din viaţa lui Zalmoxis în benzi desenate, am avut reacţii pozitive din partea unor istorici, lucru care mă încurajează. Pe parcursul episoadelor ce vor fi prezentate în 6 numere din revista ‘Legendele Dacilor’, urmărim viaţa lui Zalmoxis Omul: naşterea, copilăria, adolescenţa, maturitatea şi călătoriile inţiatice ale celui care avea să devină, în credinţa traco-geto-dacilor, nemuritor. O poveste care îl aduce pentru prima dată în prim plan pe omul Zalmoxis, o serie de întâmplări care au marcat evoluţia şi consacrarea personajului principal, ca una din figurile de referinţă ale spiritualităţii traco-geto-dacilor.
 
Am lansat de curând numărul doi al revistei şi povestea devine din ce în ce mai interesantă, iar fanii noştrii sunt din ce in ce mai numeroşi şi curioşi, lucru care încurajează banda desenata din România.’’

Revista apare odată la doua luni şi include un cadou pentru copii.
DMC