Legendele Dacilor, un proiect de Mihai Grăjdeanu

De la Herodot şi până în prezent, s-au scris şi s–au spus multe despre Daci! Sau mai bine spus: s-au interpretat multe despre Daci! Adevărul rămâne undeva în munţi, în peşterile legendare, în pietrele pline de mister, în baladele populare! Şi cât de frumoase sunt aceste poveşti păstrate de bătrânii munţilor, care-şi încep istorisirile spunând: ”am auzit şi eu legenda de la moşu’ meu, iarna, când mergeam la adăpost să bem lapte cald şi să rupem din pâinea scoasă din vatră”.  Încă mai există aceşti bătrâni, încă mai spun poveştile auzite în copilărie. Din când în când, amintirile lor iau viaţă, văd lumina tiparului, se transformă în imagini fie pe hârtie, fie pe ecrane, ajungând la noi în diferite forme!
Sunt mai mult decât legende, decât mărturii ale istoriei. Sunt în primul rând un reper în timp, cu care ne putem indentifica şi de la care putem învăţa. În acest secol tulburat de pierderea valorilor şi a credinţelor populare, de o ameninţătoare globalizare şi înstrăinare a cultului originalităţii, se pune întrebarea: cum să redăm, să oferim, să reinventăm pe înţelesul celor de azi, aceste legende şi pietre de hotar, simplu si direct, fără să recurgem la influenţe Hollywood-iene!? Un răspuns direct, sau indirect, îl are artistul Mihai Grăjdeanu, care, inspirându-se din textele lui Felix Crainicu, s-a hotărât să vorbeasca în limbajul adepţilor de benzi desenate, revenind la un proiect mai vechi, într-o formă nouă: “LEGENDELE DACILOR – PERSONAJE”. “Dacă bătrânii din munţi vor dispare şi nu vor mai povesti din tainele peşterilor şi a răsăritului de soare, m-am gândit că trebuie să ramână legendele lor şi în desen, în benzi desenate – acest domeniu care vorbeşte tinerilor iubitori ai revistelor cu eroi, a poveştilor animate, sau a diferitelor forme de poveşti de pe internet.” spune Mihai Grăjdeanu.
Legendele Dacilor coperta“Legendele Dacilor “ în ilustraţii şi benzi desenate, este un concept, un proiect al artistului Mihai Grăjdeanu, inspirat  de cele 8 legende culese de Cristi Ioniţă în munţii Bucegi şi adaptate în text de Felix Crainicu: Legenda Pietrei Sacre, Legenda lui Zamolxis, Legenda lui Muntean, Legenda lui Omu, Legenda Marelui Lup Alb, Legenda sihastului Leandru, Legenda Zânelor din grotă şi Legenda Muntelui Ascuns.
Un prim pas al acestui proiect este marcat de “Legendele Dacilor – Personaje”, care, aşa cum spune şi titlul, este o publicaţie, o prezentare în ilustraţii şi benzi desenate a eroilor acestor legende transmise prin viu grai. “La un popor la care vitejia era socotită suprema virtute, nu se putea să nu existe un cult al eroilor, al acelor viteji care îi întrec uneori pe zeii înşişi, devenind, mai devreme sau mai târziu, ei înşişi divinităţi.” spunea cu ani în urmă istoricul Iosif Constantin Drăgan. Aceasta este şi intenţia lui Mihai Grăjdeanu, de a prezenta, în limbajul benzilor desenate, locuri, obiceiuri, oameni şi eroi din munţii şi câmpiile autohtone. Este o abordare care va trece de graniţele cărţii cu text, pe care tinerii o răsfoiesc mai rar, oferindu-le categoric o lecţie de istorie pe care tinerii să şi-o dorească şi să şi-o insuşească, să-şi caute personajele preferate trecând de la o legendă la alta.
Lansarea publicatiei  “Legendele Dacilor – Personaje” va avea loc pe 30 martie 2013 în cadrul East Comic Con din Bucureşti, Palatul Copiilor. Artistul are pentru cei pasionaţi de acest subiect, concursuri, premii şi alte suprize la standul său, de pe Aleea Artiştilor, din cadrul evenimentului mai sus menţionat.
Mădălina Corina Diaconu